‘Soms is het niet waar’, herhaalt ze weer. We lopen samen in het bos. De honden dartelen om ons heen en mijn hond Truth kijkt even naar me om, alsof ze vraagt, volg je me wel, baasje?
Deze wandelvriendin mag ik graag, hoewel ze soms wat extreem in haar opvattingen is. Het is gezellig om met haar te wanden dus ik laat haar meestal gewoon praten en ga er niet op in. Dat is wel het makkelijkste toch?
Ze verkondigt net dat wat in de kranten staat, niet altijd klopt. Ook wat stellig wordt gezegd in praatprogramma’s is niet altijd waar, zegt ze. Of wat je hoort op het journaal over heel belangrijke zaken bij de publieke omroepen. Soms is dat niet waar, volgens haar.
‘Ja hoor,’ zeg ik, ‘dat zal wel.’ ‘- niet dus’, denk ik er snel achteraan.
Kom op, zeg, vooral de grote kranten en nieuwszenders zoals NOS, die zijn natuurlijk absoluut 100% betrouwbaar. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur.
Mijn ouders keken vroeger altijd naar het NOS journaal! Het journaal was heilig, dan moest je als kind je mond houden.
En de publieke omroep, die heeft geen commerciële belangen, toch?
Ja, de commerciële nieuwszenders daarentegen, die zijn mogelijk niet te vertrouwen. Die denken vast alleen maar aan zichzelf. Zoals hun roddel programma’s over de sterren. Klopt ook niet altijd alles van. Hoewel?
Enfin, ik zit er straight in.
Het zal heus wel onderzocht zijn, ze schrijven toch niet zomaar wat! Journalistiek is een serieus vak en aan alle publicaties gaat vanzelfsprekend een gedegen onderzoek vooraf! En zo hoort het ook.
Hoewel, jaren geleden stond er een artikel in een gerenommeerde krant op de voorpagina. De krant schreef dat een dekbed, waar iemand lekker warm onder lag, was gaan bewegen. Bleek dat het vol zat met maden.
Sorry, niet zo’n smakelijk verhaal, maar ik, die zo kon genieten van mijn dekbed -echt dons natuurlijk-, sliep direct niet meer zo lekker. Voor het slapen keek ik eerst 10 minuten strak naar mijn dekbed. Geen beweging te bespeuren, dan pas ogen dicht.
Enkele weken later bleek dat dit voorval een ‘broodje aap’ verhaal was.
Definitie: Een broodje aap is de benaming voor iets dat iedereen rondvertelt als een werkelijk gebeurd verhaal. Maar niemand weet of het verhaal ook echt is gebeurd.
Maar waarom stond het dan toch in de krant? Ik weet het nog steeds niet. Maar ik was destijds danig geschokt, dat weet ik wel.
’s Avonds zoek ik op Wikipedia toch nog even de definitie van een publieke omroep op:
Een publieke omroep is een organisatie die door de overheid in het leven is geroepen om informatie uit te zenden via een communicatiemiddel naar een breed publiek.
Vreemd, ik had er toch een meer onafhankelijk beeld bij. De overheid zendt dus informatie naar ons, de burgers, via de TV. Vandaar die saaie uitzendingen van politieke partijen tussendoor. Net als ik lekker reclames zit te kijken, want daar zie je altijd zoveel interessante dingen op. Dingen die echt wel werken!
Maar bij de publieke omroep gaat het dus niet om een interactie met de burger, maar puur om het eenzijdig doorgeven van informatie. Informatie die de overheid belangrijk acht.
Maar natuurlijk stelt de overheid het belang van de burger echt voorop, denk ik, vlak voor ik in slaap val.
Onder mijn heerlijke dekbed. Natuurlijk wel eerst gecheckt!
Bijdrage van Ammehoela lama
